Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Zo regel je financieel een meewerkende partner

Geplaatst op: 04-04-2016, 12:37:14

De partner van een ondernemer kan meewerken in de onderneming, bijvoorbeeld door het bijhouden van de boekhouding. De ondernemer en zijn partner hebben verschillende fiscale mogelijkheden om dit meewerken financieel te regelen. Een optie is te kiezen voor een reële arbeidsvergoeding. Hoe gaat dat in zijn werk?


Mogelijkheden
De ondernemer en zijn partner kunnen uit de volgende vier mogelijkheden kiezen:
1. gebruik maken van de meewerkaftrek;
2. het overeenkomen van een reële arbeidsbeloning;
3. het aangaan van een arbeidsovereenkomst;
4. het aangaan van een samenwerkingsverband.

De keuze tussen deze vier mogelijkheden is niet altijd even gemakkelijk. Per onderneming is de uitkomst van deze mogelijkheden namelijk verschillend. Indien je van plan bent samen te gaan werken met je partner is het daarom slim vooraf vast te stellen wat voor jullie de beste mogelijkheid is.

Jaarlijkse keuze
Indien je eenmaal hebt gekozen voor één mogelijkheid zit je nog niet vast, jaarlijks kan worden gekeken of de gekozen mogelijkheid nog steeds de beste is voor jullie. Bij een arbeidsovereenkomst of bij een samenwerkingsverband zal dit lastiger zijn, maar voornamelijk tussen de meewerkaftrek en de reële arbeidsbeloning kan jaarlijks worden gewisseld.

BV
De bovenstaande mogelijkheden hebben betrekking op ondernemingen in de inkomstenbelasting. Indien je een onderneming met rechtspersoonlijkheid bezit (bijvoorbeeld een BV) is het laten meewerken van je partner gemakkelijker. Het sluiten van een arbeidsovereenkomst is dan de enige optie.

Arbeidsbeloning
Je kunt er voor kiezen je partner een reële arbeidsbeloning toe te kennen. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn als je met je ondernemingswinst in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting valt, door het betalen van een beloning kun je je winst verlagen.

Meewerk-overeenkomst
Ondanks dat het niet verplicht is, is het toch zeer raadzaam een meewerk-overeenkomst te tekenen indien je ervoor kiest je partner een reële arbeidsbeloning toe te kennen. Hiermee worden eventuele onduidelijkheden vermeden en heb je meteen een bewijsmiddel wanneer het tot een geschil met de Belastingdienst komt.

Reële vergoeding
De arbeidsbeloning die je met je partner afspreekt, moet reëel zijn voor de werkzaamheden die hij/zij doet. Het bedrag aan vergoeding moet ook daadwerkelijk betaald worden, dit moet kunnen worden afgeleid uit bijvoorbeeld bankafschriften. Er kan ook voor gekozen worden om een schulderkenning overeen te komen
waardoor de onderneming de vergoeding aan je partner schuldig blijft. Wel moet je partner hier dan alsnog belasting over betalen. Ook voor een schulderkenning geldt dat het handig is dit schriftelijk overeen te komen.

De uren die worden overeengekomen in een meewerk-overeenkomst dienen bewezen te kunnen worden. Bij deze mogelijkheid is het dus verstandig een urenregistratie bij te houden.

Minder dan €5.000
Voor de arbeidsvergoeding geldt dat wanneer de vergoeding minder bedraagt dan €5.000 je dit bedrag niet kunt aftrekken omdat het voor de wet wordt geacht niet te bestaan. Dit bedrag moet je dan in aanmerking nemen als privé-onttrekking. Bij je partner is dan niets belast.

Meer dan €5.000
De vergoeding die je partner ontvangt, is bij hem/haar belast als resultaat uit overige werkzaamheden in box 1 van de inkomstenbelasting. De vergoeding die je je partner betaald, is voor de onderneming een aftrekbare kostenpost.

Bron: www.bc.nl van 4 april 2016

Ga terug naar de vorige pagina